Osallistun nyt raskausaikana (ja vähän Sintin syntymänkin jälkeen) Predo-tutkimuksen vertailuryhmään.

"Predo-tutkimuksessa etsitään mahdollisuuksia preenklampsian ja raskaudenaikaisen kohonneen verenpaineen varhaiseen ennustamiseen ja ehkäisyyn. Näitten sairauksien syitä ei vielä tunneta kovin tarkkaan. Tiedetään kuitenkin, että perinnöllisillä tekijöillä, aiemmalla terveydentilalla, elämäntilanteella ja mahdollisesti jopa omalla sikiöajan ja lapsuusiän kehityksellä on kullakin oma osuutensa preenklapsian kehittymisessä, vaikka mikään näistä tekijöistä ei ehkä yksin tätä sairautta aiheuttaisikaan."

Oma osuuteni tutkimuksessa liittyy raskauspäiväkirjan täyttöön. Olen saanut vajaan sentin paksuisen vihon, jossa on valmiita kysymyksiä. Päiväkirja koostuu useasta osiosta, joiden avulla seurataan mielialoja, tunnelmia ja kokemaani stressiä raskauden aikana. Kyselykertoja on yhteensä 14 ja ne ajoittuvat rv 12-39+6. Eli kahden viikon välein vastaan pääasiassa samoihin kysymyksiin kuin edelliselläkin kerralla, välillä kysymyksiä on enemmän, välillä vähemmän.

Saraa ja Jaakkoa odottaessa mulla alkoi kehittyä raskausmyrkytys ja jouduin sen vuoksi Naistenklinikalle sisään 3 pv ennen lasten syntymää. Vaikka se ei ehtinyt kehittyä pahaksi, on mielestäni mielenkiintoista jo ihan oman kokemuksen perusteella osallistua tällaiseen tutkimukseen. Ja yleensäkin osallistun kaikkiin mahdollisiin tutkimuksiin, jos niistä ei ole mitään aivan älytöntä vaivaa itselle tai perheelle.